Met kunst-en-vliegwerk wist Griekenland afgelopen week een lening van 750 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds terug te betalen. Maar daarmee is de koek wel ongeveer op. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1.Het had niet veel gescheeld of Griekenland had vorige week dinsdag 12 mei de aflossing van 750 miljoen euro aan het IMF gemist. De Financial Times heeft de hand weten te leggen op een brief van premier Tsipras aan ECB-president Draghi, Europese Commissie voorzitter Juncker en IMF-directeur Lagarde. Daarin schreef Tsipras dat Griekenland de deadline van 12 mei zou missen, tenzij de ECB akkoord zou gaan met een verhoging van de uitgifte van schatkistpapier om zodoende het IMF te betalen.
Een wanbetaling werd op het laatste moment voorkomen door een broekzak-vest-zak constructie waarbij Griekenland zijn reserves bij het IMF aansprak om het Fonds af te lossen. Komende maand moet Griekenland zo’n 1,5 miljard euro in tranches aan het IMF betalen, geld dat Griekenland niet heeft. Bovendien staat de Griekse banken ook het water aan de lippen. Een bron verklapte aan persbureau Bloomberg dat Griekse banken nog 15 miljard euro aan activa vrij hebbe die verpand kunnen worden aan de ECB in ruil voor bancaire noodleningen.
Maar omdat er wekelijks 2 miljard euro’s aan deposito’s wegvloeien zullen de banken eind juni geen activa meer over hebben om te verpanden bij de ECB. De vraag is of Tsipras de komende weken meer concessies zal doen om de noodleningen van de eurozone eindelijk uitbetaald te krijgen, of dat hij ditmaal wel bereid is de boel te laten ploffen om zijn zin te krijgen.
2.Oliekartel OPEC zal bij de volgende vergadering in juni voet bij stuk houden en de productie niet aan banden leggen. Dat heeft de Iraanse vice-minister voor Olie Rokneddin Javadi afgelopen weekend gezegd volgens persbureau Reuters. Iran behoort tot het groepje OPEC-leden dat pleit voor een productieverlaging om de olieprijs verder op te krikken. Brent olie heeft in de afgelopen maanden krap 30 procent van de prijsdaling van 115,71 dollar per vat in juni 2014 naar 45,19 dollar per vat in januari 2015 goedgemaakt, nu de ECB het risico op deflatie heeft uitgebannen met het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro.
Een verder herstel is vooralsnog uitgebleven omdat olieproducerende OPEC-leider Saoedi-Arabië er voor heeft weten te zorgen dat OPEC de kraan vol open laat staan in de hoop Amerikaanse schalie-olie producenten uit de markt te werken. Vooralsnog heeft die tactiek alleen geleid tot een tragere groei van de Amerikaanse productie, maar niet tot minder aanbod. Omdat de Verenigde Staten tegenwoordig zwemmen in de olie hebben Amerikaanse producenten hun hoop gezet op het schrappen van het exportverbod op olie. Europa ziet dat wel zetten, want volgens zakenkrant The Wall Street Journal wil de EU in het kader van het TTIP-handelsverdrag dat de VS het exportverbod schrapt.
3.Internetreus Google gaat komende zomer een aantal zelf ontworpen zelfrijdende auto’s loslaten op openbare wegen. De wagentjes blijven vooralsnog dichtbij huis en zullen met een snelheid van maximaal 40 kilometer per uur rondjes rijden in de buurt van het hoofdkwartier in Mountain View in de Amerikaanse deelstaat Californië. In de auto’s zal steeds een bestuurder aanwezig zijn in het geval van nood. Google heeft al zelfrijdende auto’s getest op openbare wegen, maar dat waren omgebouwde Toyota’s.
4.Het is “onzin” om te denken dat huidige belastingtarieven innovatie belemmeren, meent Bill Gates, de mede-oprichter van softwarereus Microsoft. “De notie dat er een soort van direct verband is, dat alle innovatieve ondernemers het voor gezien houden omdat het belastingtarief voor bedrijven 35 procent is, dat is klinkklare onzin,” zei Gates tegen tv-zender CNN. “Wat er feitelijk wordt betaald is veel minder. En het idee dat als je het belastingtarief verandert en daarmee iets teweeg brengt (…) overdrijft wat je er mee kan bereiken,” aldus Gates, die volgens cijfers van Bloomberg goed is voor een vermogen van 86 miljard dollar.
5.Binnen het ECB-bestuur is zelfs het bespreken van een vroegtijdige einde aan het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro taboe. De als een havik bekendstaande ECB-directeur Yves Mersch zei vanochtend in Stockholm volgens persbureau Bloomberg dat de ECB het erg druk heeft met het opkopen van al die obligaties “en dat wij ons daar op willen richten” en nog niet eens “de intentie hebben een discussie aan te gaan over wat er na QE komt.” Volgens Mersch kan er geen cent bezuinigt worden op het obligatieaankoopprogramma omdat de inflatie anders binnen afzienbare tijd niet op de doelstelling van 2 procent uitkomt. Overigens is een vroegtijdig einde aan het programma of een lager aankoopbedrag best goed mogelijk, maar dan moeten groei en inflatiecijfers duidelijk beter uitvallen dan de ECB’s voorspellingen voor 2015 en 2016.
6.De economie van India zal spoedig de Chinese economie rechts inhalen, pocht de Indiase minister van Financiën Arun Jaitley. Jaitley zei tegen zakenkrant The Financial Times dat de Indiase economie ’s werelds nieuwe groeikampioen zal worden met groei van meer dan 8 procent. China’s jaren van groei van meer dan 10 procent liggen inmiddels ver achter ons. Economen verwachten dat het officiële groeicijfer voor 2015 zal uitkomen op 7 procent.
7. Na de beursrally komt de sell-off en na de sell-off komt… stilte. De Europese Stoxx 50 (en eigenlijk ook een beetje de AEX) doet al de hele maand mei niets en beweegt zijwaarts. Vanwege de monetaire stimulering door de ECB wil de beurs niet echt omlaag. Tegelijkertijd belemmert de onzekerheid over Griekenland een hervatting van de rally.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl